Thursday, 14 April 2011

Ape itu kelopak garam..??


Meh aku cite kat korang..sblom tu, korang tahu @ pernah terdengar tak spanjang hidup korang? Kalau tak pernah, bagus untuk korang bace ny....=)
Aku sendiri tak tahu ape tu kelopak garam sampai la, semalam. Tragedi mengerikan apabila aku sendiri terkene kelopak garam..aduhh..~~

13/4/2011  - jam 10.00 pagi~~
Sedang aku nyenyak tidur dibuai mimpi...tibe2..aku terjage. aku terase gatal2 di bahagian belakang leher..aku garu2, n rase ye bertambah gatal, gatal...dan gatal...dlm ati aku “ ehh..! semut mne pulak gigit aku pepagi ny...kacau!”  mate aku yang separuh je bukak pon terus carik2 kalau ade semut kat bantal aku...setahu aku tak pernah pulak wujud semut kat area katil aku ny..hermm..

ahhh...biarlah,sambung tidur lagi baguss..” . lepas 2 saat aku pejam mate balik, aku terase gatal2 di bahagian kepala pulak. Tangan aku pon sibuk menggaru di bahagian yang gatal.  Memang sedap menggaru sampaila aku terase, knape bila aku makin garu, lagi banyak pulak tempat yang gatal ny.... “kelumumur kew? Rase ye baru semalam aku shampoo rambut..” oh..tidak..! mandilah... aku terus bangun berdiri..

Dengan terase berat dan mamai ye, aku capai towel aku, masukkan baju kotor dalam baldi, terus ke toilet untuk mandi..kat toilet, aku rase gatal2 ny mula kat bahagian badan pulak..aku memang heran..pastu, tengok2...ohhhh tidak...!!! satu badan aku ade biji2 besar berbentuk ‘peta’, warne merah..rupenye mcm kne gigit nyamuk pon ade....tapi BESAR... GELI!!! “nape ngan aku ny...terkene penyakit ape pulak...exam dah dekat ny..”

gambar hiasan!

Dengan perasaan yang aku pon tak tahu nak describe, aku jalan masuk bilik balik..berdiri kat pintu, aku tanye rumate aku.. “awk, nape kat badan kite de biji2 merah dan gatal2..?” rumet aku pon tanye, knape...aku tunjuk kat dye..pastu dye suruh aku g mandy..mase tu, serius aku risaw giler...tahapp dewa ye risaw lahh..~~~

Lepas mandy..keadaan semakin teruk...gatal2 semakin menggunung rasenye...kat muke pon da start..merah2...da tak boleh tahan..DA TAK BOLEY DUDUK PON~ aku terus search kat internet...penyakit kulit...pastu..aku ternampak..kelopak garam. Description ye..macam kene ggt nyamuk dan besar...aku terfikir..macam same je ngan yang terjadik kat aku ny...aku terus google kelopak garam..

Puncenye tidak diketahui.. yang aku dapat.. allergic @ alahan..aku memang allergic...allergic seafood and certain2 ikan..tapi..semalam aku makan ayam..tak kan disebabkan ayam..jadik macam ny kot..selalu sangat aku makan ayam..boley kate ari2..kalau dah tak boley makan ayam lepas ny..mati la aku..huhu..~~ tidakk~!!

Aku mendapatkan rawatan..~~

Korang nak tahu ape aku buat? Aku terfikir untuk jumpe doctor. Aku siap2 dan terus ke pusat sejahtera USM ngn rumet aku..lepas daftar, aku jumpe nurse saringan..aku tunjuk dye, dye kate allergic ny...adik jumpe doctor ye...ermm..abislah aku...ayam..ayam..sabar ye...kite akan dapatkan kepastian yang lebih pasti..huhu..

pastu aku amek no...jumpe real doctor pulak..aku pon..nak cite la semua kat doctor ny..supaya dye faham masalah aku..aku tak nak dye pon dok kate allergic n aku tak boley makan ayam da lepas ny...no way..! aku cakap2...tibe2! aku terperasan sumthing..oh dammnn..! doctor ny xpandai cakap melayu pulak..aku pon cuba susun ayat untuk membuka citer..hehe..dye faham la kot..

tapi, dye still kate allergy..aku tye allergic kpd ape pulak kalau aku xmakan seafood pon semalam..dye kate...anything can be.. huh! Takkan doctor pon tak boley nak handle penyakit aku ny..tapi dye kate..dlm kategori allergy..kalau bukan jenis makanan..maybe kebersihan makanan..so, berati2lah ye kawan2...jage lah pemakanan anda..hehe..doctor kate kne amek injection..aku pon rela la..disebabkan dah tak tahan dengan gatal2 seluruh badan aku ny..pas kene injection.. aku kena baring setengah jam kat bilik rawatan..n aku tertito..ubat tu ngntuk upenye..

bila aku terjage..aku bangun g amek ubat n balik..pastu, rumet aku suruh try g ambil daun pokok mambu n mandy..aku pon..nak aje...sebab aku tak percaye sangat ngn ubat doctor tu tadi..gatal2 aku xlega pon..selepas berushe panjat lereng bukit di tepi jalan..yang orang lalu-lalang tuh..dapat la sikit...daun nye..naseb baek kat USM ny tanam pokok ny...sayang USM..~~ =) pokok mambu @ neem tree ny kate nye, khasiat ye banyak...korang boley tengok kat sini

aku mandy la pakay air daun mambu tu..makan ubat..tidur..zzzzz~~ petang aku bangun..badan aku terase gatal yang amat sangat..aku mandy air daun tu lagi for d 2nd tyme..rase ok sikit..tp aku still risaw..pastu, aku dapat petua lagy dari buah ati aku (<3 u b)...kene lumur ngn garam kunyit pulak...aku pon try..punye lah..obses aku ny...abis kuning satu badan sampai muke..khasiat kunyit pulak korang boley tengok kat sini

pastu korang nak tahu ape jadik?? Merah2 dah berkurangan n gatal2 pon da berkurang...malam tu aku sapu ubat yang doctor kasi...tidur lagy..n esok pagy ye...aku da sihat seperti sedia kala...itu lah..pengalaman kelopak garam aku..hihihikk..~~

p/s : 1 )rawatan..mandi air daun pokok mambu n lumur kan garam kunyit..hehe..cube lah..
        2) tenkiu internet..
        3) setiap individu...alahan dye berbeza ye..maybe korang lain dari aku..

Sekian..~~

11 comments:

  1. oit..x tau pun u kena kelopak garam.sian kamu...long pon penah kena mase kt upm..time final exam gak..ngeri kot..kena inject kt montot..seb bek doc tu hensem....ngeeee...

    ReplyDelete
  2. assalamualaiku,..thanks miss sebab sudi kongsi cara rawatan untuk selopak garam nie,..tp kan miss,.saya dah jd dekat sebulan lebih,.memang dah try ubat doktor,.kena injection,.semua tak baik,.harap-harap petua yang miss bg nie dapat menyelesaikan trus masalah saya,..tq,.

    ReplyDelete
  3. w'salam cik shahamiza,

    same2 =)..awk cube la..ikhtiar tu bagus..insya4JJI boleh baik..

    p/s : thanx melawat blog sy..=)

    ReplyDelete
  4. saya pena kena... warden asrama saya kata kelopak garam ...ada juga yg kata saya diludah hantu.. so bila kelopak garam... beli garam kt kedai yg 80 sen ( sebungkus ) pastu sediakn sebaldi air yg dicampur garam... amik garam lg + basahkan dan lumur pada tmpt trkna ...insyaAllah...dua ari setel

    ReplyDelete
  5. Anak saya kena..kesian dia.. 2 hari doc pulak bagi salah ubat kata allergic..sebab kalau demam campak dia tak pulak demam .. pergi pakar kanak kanak dia cakap sopak garam.. bagi injection baru lega n hari ni dah tak ada dah.. suma dah hilang.. apa pun terima kasih kat doc yg rawat anak n to doct yg tak ada pengalaman jangan main hentam jer kalau tak pasti

    TQ sebab share the petua kunyit garam kalau jadi lagi saya akan guna kan petua tersebut

    ReplyDelete
  6. Nak cepat dan senang ambil bedak sejuk campur dgn sedikit garam byk blh takut pedih sgt..insyaallah akan kurang kegatalan sapu lg lepas kering..esok pg bagun insyaallah blh normal blk

    ReplyDelete
  7. Nak tanya sikit, masa lumurkan badan dgn kunyit & garam tu, rasa sakit @ pedih tak? Coz anak saya baru umur setahun lebih kena kelopak garam ni... Thanks.

    ReplyDelete
  8. Hi sis ida, ikut pengalaman sy blom penah lagi rasa pedih2.. Thatsy boleh lumur byk2.. But for toddler, boleh cuba cairlan bancuhan. InsyaAllah xde ase ape2.. Tq ya for visiting!

    ReplyDelete
  9. Tq.anak sy stahun tgh kena.sian dia.garu2.kepala pun naik bengkak2

    ReplyDelete
  10. Admin pakai kunyit serbuk or kunyit hidup.......n air garam tu utk mandi eh???

    ReplyDelete
  11. Saya selalu kena masa kecik smpai la ke skolah menengah.mcm rutin bulanan dah masa tu..mmg garam+kunyit jelah ubatnya n mmg berkesan..tau pun dari mak sy...kdg2 mmg akan pedih, esp if kita byk garu n luka.so pedih la klu kena garam...so utk elak, jgn digaru..gatal tu tahankan aje.n calamine lotion pon mmbantu gak..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...